Nylig mottok daglig leder Ivar Ole Wik i Wik Gruppen AS oppfinnerprisen for Hordaland 2014 og 100.000 kroner for oppfinnelsen Liftroller. Juryen la vekt på at produktet løser en utfordring i byggebransjen med å få varer inn i bygg under oppføring. Ved hjelp av Liftroller blir varer heist opp på brettet fra en kran og kan rulles inn i bygget på en sikrere og mer effektiv måte med mindre risiko for skade på folk og bygninger.

TESTET PÅ BOLIGPROSJEKT

Går alt etter planen blir Liftroller lansert i februar neste år. – Jeg får snart første leveranse fra fabrikken i Polen og da skal produktet testes av Byggmester Markhus på boligprosjektet Søreideparken, sier Ivar Ole Wik til BA. Samme firma har tidligere testet prototypen. – Vi er veldig positive til produktet og tror det vil bli etterspurt i byggebransjen, sier prosjektleder Roald Nesse i Byggmester Markhus til BA. Først og fremst kan Liftroller gi større fleksibilitet ved innlossing og mer gunstig logistikk på byggeplassen, mener han. – Produktet er hendig og gjør det lett å frakte varer til aktuell etasje, noe som ellers ikke alltid er så enkelt når betongdekk er på plass og yttervegger er montert, sier Nesse.

Siden starten har Wik gjort en del tilpasninger i samarbeid med industridesignere i Inventas. Gründeren blir bare sterkere og sterkere i troen på at han har utviklet noe unikt som vil møte stor etterspørsel. – Jeg har fått enormt positive tilbakemeldinger fra markedet, sier han.

HAR FULL JOBB VED SIDEN AV
Ideen har han båret på lenge, men utviklingen skjøt fart etter en messe på Lillestrøm i 2011. – Jeg var på jakt etter en samarbeidspartner og Rogalandsbedriften Aluhak Systems AS tente på ideen. Det førte til at jeg tegnet avtale med dem om produksjon i Polen, sier Wik. Gründeren presiserer at det er han som eier rettighetene og firmaet 100 prosent. Liftroller er patentert og varemerkebeskyttet i elleve land, opplyser han. Egentlig er utviklingen av forretningsideen et prosjekt han har på si. Til daglig jobber Wik som prosjektleder i Telle Gruppen AS på Sotra. Som om dette ikke var nok har tobarnsfaren oppført en enebolig i Alvøen i Bergen midt i oppstartsfasen. – Jeg skulle gjerne hatt flere timer i døgnet, sier 33-åringen, som opprinnelig er fra Flatraket i Selje kommune i Nordfjord. Ambisjonen er å starte med Norge for så å selge produktet i Europa og på verdensbasis, forteller han. – Jeg håper dette skal sikre pensjonen. Jeg har flere ideer på blokken også. De får jeg ta frem når jeg har mer kapital og mer tid, sier Wik.

ALDRI HENDT FØR

Gründeren forteller at han har hatt stort utbytte av å delta på Connects springbrett. Kort fortalt er springbrettet en møtearena der gründere får hjelp av et tverrfaglig panel til å utvikle forretningsstrategi og forberede selskapet til møtet med investorer og samarbeidspartnere. Daglig leder i Connect Vest-Norge, Hege Elvestad, opplyser at hun aldri tidligere har opplevd at noen har solgt produktet sitt direkte under en Springbrett-sesjon før. Og det lenger før lansering. – Dette illustrerer produktets store potensial, mener Elvestad.

Wik har også fått én million kroner og rådgivning fra Innovasjon Norge. – Kjempegreier. De har virkelig hatt tro på meg og gitt meg god hjelp, sier Wik.