Veidekke vil teste norsk HMS-nyvinning

Liftroller består kort forklart av et transportbånd som kan festes i en vindusåpning. Materiell som løftes oppå båndet med kran kan dermed rulles inn i bygget og over på vognen Liftwagon som transporterer materiellet videre til ønsket plass inne i bygget.

– Liftroller er et produkt som forenkler bygglogistikken og kutter tidsbruk, men først og fremst sørger Liftroller for mange færre løft for håndverkerne, sier oppfinner Ivar Ole Wik i Wik Gruppen til Byggeindustrien.

Liftroller ble først introdusert under Bygg Reis Deg i fjor høst.

Etter dette har Wik jobbet mye med å gjøre produktet kjent i markedet. De siste månedene har ting virkelig begynt å løsne. Produktet er testet ved prosjekter i både Bergen, Stavanger og Trondheim og Wik har fått på plass Grove Knutsen som forhandler av produktet.

– Bra for bransjen

Veidekke er et av entreprenørselskapene som viser interesse for nyvinningen. HMS-leder Knut Arne Johnsen i Veidekke Entreprenør Distrikt Oslo, forteller at han har fått produktet demonstrert og han har også fått positive tilbakemeldinger om Liftroller av datterselskapet Block Berge Bygg AS, som har testet innløftsystemet ved et rehabiliteringsprosjekt i Stavanger.

– Det er bra for bransjen at det kommer nye produkter som gjør det enklere for håndverkerne å ta vare på helsen. Det er fortsatt for mange i bygg og anlegg som ødelegger helsen, blant annet på grunn av veldig mange tunge løft, sier Johnsen.

Ser muligheter

Ifølge HMS-lederen vil Veidekke nå finne et prosjekt hvor produktet kan testes.

– Jeg tenker først og fremst å prøve dette i et rehabiliteringsprosjekt, men det kan også være muligheter å bruke løsningen til supplerende inntransport av inventar i et nybygg-prosjekt, sier Johnsen. Han tror også Liftroller kan egne seg til andre oppgaver, for eksempel uttransport av avfall.

– Jeg ser en del muligheter ved dette produktet og jeg tror det vil komme flere bruksområder etter hvert, sier han.

Har testet Liftroller

Stoltz Entreprenør har kjøpt sin første Liftroller og har tatt i bruk systemet under rehabiliteringen av Meteorologisk Institutt i Bergen. Underentreprenør på innredningsarbeider, Byggmester Markhus AS, har hatt god bruk for Liftroller til innløfting av flere tonn med gipsplater.

– Det er selvsagt en stor fordel for håndverkerne at de kan rulle hele pakker med gips inn vindu og inn på en vogn i stedet for å bære platene opp flere etasjer, sier Marius Kaland, hovedverneombud hos Byggmester Markhus.

– Vi ser alltid etter løsninger som kan lette arbeidet med å løfte materiell inn i byggene. Vi hadde lyst til å prøve Liftroller for å se om det virket og har gode erfaringer fra dette prosjektet. Vi har også kommet med forslag til hva som kan forbedre produktet ytterligere, sier prosjektleder Gisle Clemetsen i Stoltz Entreprenør.

Ivar Ole Wik sier han ønsker å videreutvikle Liftroller og kan røpe at han allerede jobber med et system for uttransport av avfall.

Vurderer kjøp

Marius Kaland utelukker ikke at også Byggmester Markus vil investere i sin egen Liftroller.

– Jeg er hovedverneombud i firmaet og vil dele de gode erfaringene vi har med produktet fra dette prosjektet. Hvis vår ordrereserve fremover tilsier at vi kan få mye bruk for en slikt produkt vil vi absolutt vurdere det, sier han.

Fikk ideen på byggeplass

Ideen til Liftroller dukket opp allerede i 2008 da Wik jobbet på byggeplass og hadde utfordringer med å få inn gips i bygget. Han skisserte da ned ideene og fant ut, via et patentfullmektigbyrå, at det ikke fantes noe lignende på verdensbasis. Etter dette har han blant annet fått god hjelp av Innovasjon Norge, og produktet er nå patentert i elleve land samt internasjonal varemerkebeskyttelse og designbeskyttelse.

Trenger investor

Foreløpig er Wik 100 prosent eier av Wik Gruppen som utvikler og leverer Liftroller, men han innser at det etter hvert vil være behov for investorhjelp, ikke minst den dagen produktet skal ta steget ut i verden.

– Vi fokuserer på Norge frem til sommeren 2017. Så er målet og ta systemet ut. Vi begynner med Norden og deretter Tyskland og England, opplyser Wik.

Aluminiumsprodukt

Liftroller er et aluminiumsprodukt som blir produsert i Polen på samme fabrikk som det norske selskapet Aluhak har stillasproduksjon. Både Liftroller og Liftwagon blir produsert med aluminium fra Hydro på Raufoss.

– Det er et aluminiumsprodukt fordi det skal være lett å bære opp i etasjene hvor systemet settes sammen. Også her er det en HMS-tanke, avslutter Wik.

 

Artikkel hentet fra: http://www.bygg.no/article/1286040

Kanonpatent dette! Gikk adskillig mye raskere enn andre løsninger vi er bort i.  Gikk kjapt som lynet.

KRANFØRER SVEIN KALLESTAD

KALLESTAD TRANSPORT

Les mer om prosjektet

Innlossingen av materiell gikk mye raskere, og tømrerne var svært fornøyd med å slippe de tyngste løftene.

MARIUS KALAND

CHIEF SITE SAFETY OFFICER BYGGMESTER MARKHUS AS

Les mer om prosjektet