Totalrehabilitering av Næringsbygg i Bergen sentrum
Liftroller systemet er valgt som logistikk løsning for material håndtering når LAB Entreprenør AS totalrehabiliterer næringsbygget Baneveien 16 i Bergen sentrum.
Rehabiliteringsprosjektet Baneveien 16
- Prosjekt: “Baneveien 16”
- Prosjekttype: Næringsbygg- total rehabilitering av næringsbygg
- Størrelse: 5250 m2
- Entreprenør: LAB Entreprenør AS
- Sted: Bergen sentrum, Norge
- Liftroller system: Liftroller® Wall og Liftroller® Wagon
Inn- og uttransport
Da LAB satt i gang med rehabilitering av Baneveien ble det raskt klart at Liftroller var et godt alternativ grunnet liten riggplass og vanskelig tilgang til og fra heis. I tidlig fase ble Liftroller® Wall og Stacker brukt til uttransport av bygningsavfall i storsekker som er godkjent for løft med kran, i tillegg til betongblokker som ble stroppet fast på europall før uttransport. Dette er en plassbesparende løsning da avfallet sorteres i etasjen rett i storsekkene og fraktes ut fra etasjen via Liftroller® Wall, ferdig sortert i riktig fraksjon rett på bil.
Fire Liftroller Wall og fire Liftroller Wagon ble strategisk fordelt på 4 etasjer, og én Liftroller Stacker ble flyttet opp og ned i heis etter behov. Etter at alle etasjer var rensket for det som skulle ut, ble Liftroller brukt til inntransport av blant annet gipspakker. Når de skulle begynne med dette, var Liftroller til stede for å gi opplæring. En kranbil med 8 gipspakker a 1101 kg per pakke skulle rulles inn i tredje etasje. På de 2 første pakkene tok de seg god tid til å finne beste teknikk. Å finne en god teknikk og bruke de samme arbeiderne på senere inntransporter gir en god flyt, noe som sparer masse tid når det skal rulles inn 70 pakker med gips.
I et stort prosjekt som dette er det store besparelser på å minimere tidsbruken på material håndtering. De siste 6 pakkene ble rullet inn og plassert på gipsbukker inne i 3 etasje på under en halvtime. Med andre ord mer enn 220 kg i minuttet. Etter hvert som de får skikkelig taket på det går det enda raskere.
Strategisk plassering av Liftroller Wall på fasaden
På dette prosjektet ble det i hovedsak benyttet tårnkran for å transportere byggevarer fra bakkeplan og opp i etasjene. Hele kollier med materiell ble kranet opp, og plassert på landingsrampen til Liftroller Wall, for så å bli rullet inn gjennom vinduet.
Ettersom det ble benyttet tårnkran, valgte LAB å plassere Liftroller systemene på skrå ovenfor hverandre på fasaden. Dermed kunne kranfører plassere materialpakker på hver enkelt Wall uten å komme i konflikt med de andre landingsrampene.
Inntransport av Liftroller produkter
Stedlige forhold på hvert byggeprosjekt, samt hvilken type kran som er tilgjengelig er avgjørende for hvordan Liftroller produktene kan fraktes til de ulike etasjene. Produktene er designet slik at de kan bæres om nødvendig, men å slippe å bære er jo noe som foretrekkes der det er mulig. På dette LAB-prosjektet lå forholdene til rette for å kunne krane Liftroller Wall og Liftroller Wagon inn gjennom vinduene på bygningen med hjelp av kranbil. En tidsbesparende metode som kan benyttes der det er mulig. Risikovurdering og nødvendig sikring må gjøres i hvert enkelt tilfelle på stedet av de involverte.
Baneveien 16
Baneveien 16 ble påbegynt på slutten av 1950-tallet, og stod ferdig i 1963. Den gang var det et moderne kontorbygg. Blokken som har stått tom i nesten to år får nå nytt liv, 60 år senere. Her blir det boliger, kontorer og utadrettet virksomhet.
Det skal reetableres kontorer i 7 etasjer, samt bygges på tre etasjer med et samlet areal på 1.000 kvadratmeter. Nå forvandles kontorområdet til moderne eksklusive kontorer tilpasset hoved leietaker. De anerkjente advokatene i Wikborg Rein. De tre øverste etasjene blir relativt store high-end leiligheter. Boligene har vestvendt beliggenhet med fantastisk utsikt over innseilingen til Bergen.
Vi i Liftroller er stolt av å være en liten, men viktig brikke i dette prosjektet.