Liftroller E Wagon på byggeprosjektet Wilds Minne Skole – Veidekke deler sine erfaringer

Lund, et område i Kristiansand, har stått overfor en økende etterspørsel etter skoleplasser på grunn av veksten i elevtallet. Dette har skapt utfordringer med kapasiteten ved eksisterende skoler. Som respons har Kristiansand kommune inngått en kontrakt med Veidekke om byggingen av Wilds Minne skole. Vi har nylig hatt en samtale med dem, hvor de delte sine erfaringer med å bruke Liftroller i logistikkløsningen for dette prosjektet.

Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke
Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke

Med en voksende elevpopulasjon på Lund har behovet for utvidelse av skoletilbudet blitt uunngåelig. Et resultat av elevveksten er overfylte klasserom og et stadig økende gap mellom tilgjengelig kapasitet og etterspørsel. For å løse denne utfordringen har prosjektet Wilds Minne skole og flerbrukshall blitt igangsatt.


Dette prosjektet omfatter byggingen av Wilds Minne Skole og en tilhørende flerbrukshall på Lund i Kristiansand. Skolebygningen, med et arealbehov på 6000 m2, består av 3 etasjer. I tillegg vil flerbrukshallen, estimert til å være på ca. 4000 m2, erstatte den gamle Starthallen og bli et sentralt samlingspunkt for skoleaktiviteter og lokalsamfunnet.

Vår salgssjef Kim Gregersen har intervjuet Veidekke gjengen som har brukt Liftroller utstyret på dette prosjektet, nemlig anleggsleder Johan Brommeland Selmar, og tømrerbasene Cay Otto Pettersen og Aleksander Glomsaker.

Kan dere fortelle litt om prosjektet og nåværende status?
Anleggsleder Johan Brommeland Selmar tar ordet: Selve skolen består hovedsakelig av massivtre, og prosjektet er på ca.10.000 m2. Flerbrukshallen er også av massivtre, mens underetasjen er en kombinasjon av plasstøpt og prefab betong. Vi holder nå på med ferdigstillingen, og prosjektet er mekanisk ferdig. Kun testing, rigging og siste listene som gjenstår før overlevering 28. mai.  

Materialhåndtering med Liftroller E Wagon

I byggeprosessen har Liftroller E Wagon spilt en avgjørende rolle i effektiv materialhåndtering. Tømrerbas Aleksander Glomsaker deler sin erfaring om bruken av Liftroller E Wagon på byggeplassen: Liftroller´en har vært helt optimal på vår jobb, da platene vi har brukt er ekstra tunge. Pallene er tunge, og vi vil slite med å få inn gipsen på ei vogn som ikke er elektrisk. Da hadde vi vært 2-3 mann som skubber. Med Liftroller E Wagon trenger vi kun 1 mann. Den har spart helsa vår. Jeg liker godt å effektivisere ting. At flere arbeidere må til for å utføre en oppgave er dårlig økonomi.

På denne type prosjekter, med lange avstander og smale korridorer, er det helt essensielt å velge løsninger som er smidige og effektive. Liftroller E Wagon har vist seg å være en god ressurs for Veidekke på Wilds Minne, da den ikke bare tilbyr kraftig ytelse, men også smidighet i trange områder. Aleksander delte sine refleksjoner om dette aspektet: I trange korridorer har vi blitt imponert når vognen klarer å manøvrere pakker inn i klasserommene, for det er utrolig god sving på vognen. Selv om det ser ut som det ikke går, så får vi det til med den gode svingen.

 

 

En annen erfaring Veidekke trekker frem er at Liftroller E Wagon har en veldig god batterikapasitet. Den ble ikke påvirket i særlig grad av minusgrader slik de hadde opplevd med andre vogner. Den har rett og slett vært en trofast sliter som har flyttet enorme mengder materiell uten et eneste feilslag, sier anleggsleder Johan.

Hva har dere brukt vognen til og hvilke andre materialhåndteringsutstyr har dere hatt?
I perioden før vi fikk tett bygg hadde vi et utvendig lastetårn. Da ble Liftroller´en brukt for å frakte materialene derfra og videre inn i bygget. Etter at bygget ble tett, har vi tatt alt inn via GEDA-heis utvendig siden vi ikke kan benytte innvendig heis. Kombinasjonen av utvendig heis og Liftroller E Wagon har vært veldig effektivt. I stedet for at vi bruker 2 eller 3 håndverkere til å dytte inn gips og flytte det rundt, så har det holdt med 1 håndverker, sier anleggsleder Johan.

Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke
Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke

Tidsbesparende verktøy

Liftroller E Wagon har vist seg å være en betydelig tidsbesparende løsning på dette prosjektet. Med kapasitet til å håndtere tunge laster, reduserer den behovet for manuell innsats betydelig. Denne effektivitetsforbedringen frigjør verdifull tid som sikrer optimal arbeidsflyt. På dette prosjektet er det mer enn 200 paller med gips som er flyttet, i tillegg til et stort antall stendere og andre materialer som skal dekke 12.000 m2 med vegger. På et prosjekt som dette er det derfor helt essensielt med en god logistikkløsning for materialhåndtering, også med tanke på de smale korridorene på denne skolen.

Hva har dere fraktet med Liftroller E Wagon?
Johan forteller: På dette prosjektet har vi brukt ultra board gips fra norgips, noe som er veldig tungt. Med Liftroller’en har vi hatt muligheten til å ta inn store partier og lagre det i de området det ikke jobbes. Deretter har vi brukt Liftrolleren til å hente derfra og frakte det dit det skal jobbes etter hvert som vi har hatt behov for materialene. Vi har dermed sluppet den manuelle håndteringen av gipsen som vi har hatt på tidligere prosjekter hvor vi har lempet gipsplatene opp i en gipstralle og skubbet denne rundt. Gjennom de trange korridorene har det vært en stor gevinst å ikke ha håndtak på vognen.  

HMS

Hva er den største fordelen med å fjernkontroll istedenfor håndtak?
Du kommer inn i områder du ikke hadde gjort med håndtak, og det er lettere å forhindre skader i vegger. Dette bygget er massivtre og det er ferdig overflate inne på råbyggplassen, da er det om å gjøre å lage minst mulig skader, forteller Johan, før han fortsetter:

 I et HMS-perspektiv er det så klart en fordel med ergonomien på vognen. Du slipper å dra vognen etter deg og du har oversikt til å rådføre deg og få et overblikk rundt svinger mens du kjører. Utfordringen med slike moderne verktøy er at det ser veldig dyrt ut på papiret å investere i en slik løsning. Men vi opplever heller en gevinst. Du ser besparelser veldig fort når man tar det i bruk.

 

Opplevde brukerne det som lett å bruke Liftroller E Wagon?
De synes det var ganske lett. Jeg har ikke hørt at det har vært noen utfordringer, sier Johan.

Tømrerbas Cay Otto Pettersen reflekterer over hvordan det var på tidligere prosjekter: Da hadde vi flere mann som gikk nesten fast og trillet materialer. Der kom det trailer-vis om gangen med gips som ble satt utenfor på bakkenivå. Deretter var det én som stod med en kran og heiste pakkene opp på de manuelle trallene, og så var vi flere stykker som drog, sleit og dyttet for å få materialene dit de skulle brukes. Hadde vi hatt Liftroller den gangen kunne egentlig én mann hatt en ganske behagelig arbeidsdag da han kunne kjørt inn alt selv. Det er ganske utrolig å tenke på. Jeg vil nesten si at den trallen der er på nivå med når vi fikk ordentlig batteriverktøy. Da vi gikk fra ledning til batteri. Det er en parallell som sier noe om hvor stor glede vi har hatt av den her. Det er virkelig et ønske at vi skal ha dette produktet på neste prosjekt.

Prosjektet Wilds Minne Skole representerer et betydelig skritt i regionen mot å imøtekomme voksende utdanningsbehov, og skape et bærekraftig læringsmiljø på en ny og moderne skole. Vi i Liftroller er stolt av å være leverandør til dette prosjektet. Det er også svært hyggelig å få så flotte tilbakemeldinger på at Veidekke har oppnådd effektivitet og sikkerhet på byggeplassen ved hjelp av våre løsninger. Vi vil gjerne rette en stor takk til Johan, Aleksander og Cay Otto for at de tok seg tid til å svare på våre spørsmål og dele sine erfaringer. Det har vært gøy å følge @byggersorlandet på sosiale medier. Og vi takker for tilsendte bilder og videoer fra prosjektet. Ønsker dere lykke til med siste del av ferdigstillingen før prosjektet skal overleveres. 

Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke
Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke

Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke

Video: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke

Foto: Johan Brommeland Selmar/ Veidekke